O nama

Ideja / Početak

Udruga Novi mediji osnovana je s ciljem kvalitetnijeg, uspješnijeg i profesionalnijeg nastavka djelovanja filmskoga web portala FAK.hr, studentskog projekta pokrenutog još u rujnu 2010. godine.

Nakon što je vodstvo uvidjelo da svojim doprinosom mogu doprinjeti i u drugim granama korisnim za građanstvo svojom stručnošću i entuzijazmom proširili su svoje djelatnosti na organizaciju raznih događanja, edukacije, video produkciju te općenito širenje uporabe novih medija u društvu.

Udruga NM dosad je svoje vrijeme posvetila provođenju triju projekata: filmskom web-portalu FAK.hr, Velikom filmskom kvizu te KOZ-i, kvizu općeg znanja.

Ciljevi

Osnovni cilj udruge Novi mediji je poticanje građana na organizirano i smisleno korištenja slobodnog vremena.

  • poticati razvoj kreativnosti građana a poglavito mladih ljudi
  • poticati slobodu novinarstva i slobodu medija
  • educirati građane o novim medijima
  • razvijati amaterski film u hrvatskoj i regiji
  • poticati građane na aktivni angažman i participaciju u svim područjima javnog i društvenog života

Portal FAK.hr

Web-portal FAK.hr, pokrenut u rujnu 2010. godine, zamišljen je kao žarišna točka hrvatskih ljubitelja filmske kulture. S ciljem osnivanja kutka na domaćem međumrežju na kojem će posjetitelji moći kulturno raspravljati o filmovima, propitkivati, analizirati i učiti kroz čitanje, FAK.hr je do današnjeg dana objavio oko 6 tisuća vijesti iz svijeta filma i više od 1.400 autorskih tekstova o filmova i problematici povezanoj s filmskom umjetnošću, a tijekom pet i pol godina rada kroz portal je prošlo pedesetak vrijednih mladih ljudi željnih učenja, napredovanja i kreativnog rada. Od osnutka portala održana su i tri natječaja za najbolju amatersku recenziju, na kojima je sveukupno sudjelovalo dvjestotinjak osoba iz svih krajeva Hrvatske, ali i šire.

Veliki filmski kviz

Veliki filmski kviz članovi Udruge održavaju bez prekida od lipnja 2013. godine, a do današnjeg je dana uspješno održano 22 kviza u Zagrebu, uz zanimljiva gostovanja u Varaždinu, Karlovcu i Delnicama. Prosječna posjećenost Velikih filmskih kvizova je stotinjak natjecatelja po kvizu, a tijekom postojanja natjecanja Udruga je surađivala s brojnim sponzorima i partnerima poput HBO-a, Blitza, Cinestara, Continental Filma, Cineplexxa, MekPer’sa, Badela, Giftonauta, Profila, Algoritma, Menarta i mnogim drugim udrugama i poduzećima koji su prepoznali edukativno-zabavnu vrijednost projekta.

KOZa Kviz općeg znanja

KOZa, kviz općeg znanja, po prvi je put održana u lipnju 2015. godine, a nakon osam izdanja u Zagrebu, prosječna posjećenost kviza iznosi 130 posjetitelja po eventu. Kao i u slučaju Velikog filmskog kviza, projekt je prepoznat od strane brojnih partnera, poput Blitza, Cinestara, Continental Filma, MekPer’sa, HBO-a, Giftonauta i Menarta.

 

Tijela udruge