KOZa Kviz Općeg Znanja

KOZa

O KOZi

Službena stranica KOZe: www.koza.fak.hr

KOZa je kviz općeg znanja koji su kolege s portala FAK.hr pokrenuli u ljeto 2015. godine. Kviz se održava jednom mjesečno, uvijek subotom ili nedjeljom, u prostoru Produkcije kulture Aplauz u zagrebačkoj Zvonimirovoj 63, a vodi ga stand-up komičar, filmofil i općenito dosta kul tip po imenu Goran Vugrinec Goc.

KOZa je zamišljena kao zabavna provjera znanja posjetitelja u opuštenoj, prijateljskoj atmosferi. Za nagrade koje uvijek osiguravaju sponzori (Giftonaut, MekPer’s, HBO, Continental Film, Milky Whey, Pickbox i drugi) natječu se ekipe od minimalno dva i maksimalno četiri člana. Anonimnost pojedinaca je zajamčena – sve skupine natječu se pod jednim imenom ekipe koje sami smišljaju, pa tako na KOZi možete vidjeti vesela imena poput Cvjetno nasilje, Koza nostra, Ovce na KOZi, Mamin kiropraktičar, KROV, Ured za paljenje mraka, Ilija pedofilija

KOZa

Struktura kviza

Svaka se KOZa sastoji od pet kategorija.

1)Opći kaos

Sastoji se od 20 pitanja općeg znanja iz svih zamislivih kategorija. Za većinu pitanja ekipe imaju po 30 sekundi da se u tišini dogovore oko odgovora i zapišu ga na svoj papir. Uz standardna jednostavna pitanja s jednim odgovorom, ovdje se mogu naći i prepoznavanja pjesama ili videa, pitanja s više podpitanja, zagonetke i mnogi drugi oblici izazova.

2) Sofijin izbor

Posjetiteljima se nudi osam tematski različitih setova pitanja, a sretnici iz publike čije srećke voditelj Goc izvuče iz šešira imaju priliku odabrati na koja će pitanja morati odgovarati cijela dvorana. Svaka ponuđena kategorija Sofijina izbora ima pet pitanja, a natjecatelji biraju četiri kategorije od osam na raspolaganju.

3) Multimedijalna kaljuža

Vjerojatno najzeznutija kategorija na KOZi. Natjecateljima se prikazuje pet montiranih videozapisa. U svakom ovom filmiću ekipe moraju odgonetnuti:

1) iz kojeg filma dolazi video koji gledaju?
2) tko je govornik/izvođač/glazbena skupina koju čuju na snimci?
3) tko je autor teksta koji se pojavljuje u titlovima?

4) Asocijacije

Znatno jednostavnije. Natjecatelji se susreću s pet pitanja. Odgovor na svako to pitanje ujedno je i hint. Pet hintova zajedno ih upućuju na jednu osobu. Na svakoj KOZi pogađaju se dvije skrivene osobe, što znači dva puta po pet pitanja.

5) Točno u podne

Finalna je kategorija rezervirana za dvije ekipe koje su dotad na kvizu osvojile najviše bodova. Te dvije ekipe na pozornici se natječu odgovarajući na brzopotezna pitanja u stilu Najslabije karike ili Potjere. Ona ekipa koja u 90 sekundi ostvari više točnih odgovora proglašena je pobjednikom večeri i pripadaju joj glavne nagrade.