Veliki filmski kviz

Veliki filmski kviz

Povijest i pozadina djelovanja

Službena stranica Velikog filmskog kviza: www.kviz.fak.hr

Koncept Velikog filmskog kviza razvijen je kao popratna aktivnost filmskog web-portala FAK.hr, koji od 2010. godine promiče nezavisno novinarstvo i daje priliku neafirmiranim autorima da svoje radove podijele sa svijetom, dajući doprinos promicanju filmske kulture u Hrvatskoj. Veliki filmski kviz zamišljen je kao interaktivno, dinamično i opušteno druženje zaljubljenika u filmsku umjetnost, na kojem će posjetitelji moći provjeriti svoje znanje, naučiti nove stvari i, prije svega, razgovarati o svijetu filma u stimulativnom okruženju. Kviz su dosad vodili stand-up komičari Marina Orsag, Marko Petar Orešković i Goran Vugrinec Goc, s time da je ovaj posljednji s FAK-om surađivao daleko najveći broj puta.

S obzirom da web-portal FAK.hr godinama intenzivno radi na promicanju filmske kulture objavljivanjem autorskih recenzija filmova, intervjua s istaknutim filmskim djelatnicima, edukativnih ili edukativno-zabavnih top-ljestvica, kolumna i filmskih novosti, projekt Velikog filmskog kviza zamišljen je kao platforma za direktniji, neposredniji kontakt s filmskim zaljubljenicima u Zagrebu i okolici.

filmski_kviz23jpg

Dosad su sveukupno održana 24 Velika filmska kviza: 21 kviz održan je u Zagrebu (prvo u komičarskom klubu Studio Smijeha, od ove sezone u prostoru Produkcije kulture Aplauz, a jednom je kviz održan povodom rođendana zagrebačkog KIC-a u njihovom prostoru), a uspješna gostovanja izvršena su u Delnicama (festival KotarFest), Varaždinu (Trash Film Festival) i Karlovcu (Papa’s Bar). Uz šestoro ljudi u organizaciji, na kvizovima u prosjeku sudjeluje 25 do 35 ekipa sastavljenih od tri do četiri člana. Na zagrebačkim kvizovima u pravilu se okupi više od stotinu posjetitelja, baš kao i na karlovačkom izdanju VFK-a, dok su gostovanja u Delnicama i Varaždinu protekla uz prisustvo 40-70 natjecatelja.

Svaka sezona Velikog filmskog kviza sastoji se od 10 kvizova raspoređenih tijekom godine (jednom mjesečno, uz pauzu tijekom srpnja i kolovoza), a ekipe koje su tijekom regularne sezone pobijedile na kvizu sučeljavaju se u Velikom godišnjem finalu koje smo dosad održavali u siječnju.

Svaki kviz traje približno dva i pol sata, u što su uključene i dvije pauze tijekom kojih domaćini kviza pregledavaju odgovore i sastavljaju rang listu ekipa.

Pitanja za kviz sastavlja glavni urednik web-portala FAK.hr Sven Mikulec, a nagrade za najuspješnije natjecatelje omogućuju sponzori koji su prepoznali kvalitetu projekta, poput Blitza, Cinestara, Cineplexxa, HBO-a, MekPer’sa, Giftonauta, Silver Cluba, Badela i Zmajske pivovare. Medijski partneri portala FAK.hr koji redovito izvještavaju o kvizu su web-portali MojTV, Studentski, Ziher, Kulturpunkt, Serijala, Monitor i Metro portal.

Veliki filmski kviz

Struktura kviza

Uz moguće manje izmjene u samoj strukturi, ovisno o tome radi li se o regularnom izdanju kviza ili nekakvoj posebnoj prilici (rođendan KIC-a, Noć vještica, Trash Film Festival, i sl.), svaki Veliki filmski kviz sastoji se od sljedećih kategorija provjere znanja.

1)Čovjek koji je previše znao

Kategorija se sastoji od 15 pitanja općeg znanja iz svih područja filmske umjetnosti. Natjecateljske ekipe u pravilu imaju 30 sekundi da na papir zapišu ono što smatraju točnim odgovorom.

2) Sofijin izbor

U ovoj kategoriji natjecateljima se nudi četiri ili pet različitih podkategorija pitanja. Na prošlom Velikom filmskom kvizu, održanom 7. studenog u Produkciji kulture Aplauz, ove su kategorije bile ponuđene:

  • Naše, a njihovo (hrvatski glumci i glumice s karijerama u inozemstvu)
  • Hrvatski prijevodi naslova poznatih filmova
  • Holivudski seks skandali
  • Prepoznajte film po zombiju

Na početku svakoga kviza svaki natjecatelj dobije srećku s imenom poznate osobe iz svijeta filma. Pri početku kategorije Sofijin izbor voditelj izvlači srećke, i odabrani natjecatelj zatim ima priliku odabrati kategoriju na koju će čitava dvorana morati odgovarati. Biraju se dvije kategorije, a svaka ima po pet pitanja.

filmski_kvi5jpg

3) Izgubljeni u prijevodu

Audiovizualna kategorija u kojoj je natjecateljima predstavljeno pet montiranih videosnimaka na velikom kinoplatnu. Tijekom gledanja svake od pet snimaka, natjecateljia moraju odgonetnuti iz kojih su filmova preuzeti a) slika, b) zvuk i c) podnaslovi.

4) Memento

Igra asocijacije, u kojoj natjecatelji moraju točno odgovoriti na pet pitanja. Odgovor na svako od pitanja ujedno i trag koji ih povezuje s traženom tajanstvenom osobom iz filmskog svijeta. Pet tragova zajedno upućuju na traženu osobu. U svakom Mementu traže se dvije osobe (deset pitanja).

5) Krik i bijes

Natjecateljima je pušteno 3 do 5 audiosnimaka. Svaka snimka sastoji se od montiranog dijaloga filmskih likova, s time da svaki od filmskih likova ustvari potječe iz drugog filma. Da bi osvojili maksimalan broj bodova, natjecatelji moraju odgonetnuti iz kojih su filmova izvučeni likovi te iz kojeg filma potječe instrumentalna glazba koja svira u pozadini.

6) Točno u podne

Dvije ekipe koje tijekom natjecanja prikupe najveći broj bodova dobivaju priliku u velikom kvizaškom okršaju na pozornici, u direktnom dvoboju u stilu Najslabije karike, odlučiti tko će ponijeti titulu pobjednika tog izdanja Velikog filmskog kviza. Svaka ekipa dobije po dvije minute da odgovori na što je više moguće točnih pitanja koje voditelj postavlja, a na pitanja se ne odgovara timski, već individualno, ukrug. Ekipa koja u dvije minute uspije sakupiti veći broj bodova pobjednik je Velikog filmskog kviza.

Veliki filmski kviz

Opći cilj djelovanja

Od prvog kviza održanog u lipnju 2013. godine do posljednjeg, održanog 7. studenog 2015., cilj projekta promocija je filmske umjetnosti, poticanje građana na alternativan, intelektualan oblik zabave te, u konačnici, obogaćivanje kulturne ponude grada Zagreba. Organizatori kviza voljeli bi češćim gostovanjima diljem Hrvatske svoj sadržaj ponuditi svima zainteresiranima za ovaj jedinstven oblik kvizaško-filmofilske zabave, a eventualnom podrškom čitav bi se projekt uzdignuo na novu, višu razinu, čime bi se povećala kvaliteta kviza te njegov doseg i važnost za hrvatsku kulturnu scenu općenito.

filmski_kviz2

Veliki filmski kviz

Opis problema i potreba

Da bi Veliki filmski kviz funkcionirao na višoj razini, potrebno je uložiti sredstva ne samo u ljudstvo koje svojim trudom omogućuje održavanje kviza, već i u opremu potrebnu za njegovo izvođenje. Novac koji članovi web-portala FAK.hr ulažu u honoriranje voditelja kviza, fotografa i grafičkog dizajnera odgovornog za vizualni identitet projekta i svih reklamnih materijala tiskanih za potrebe kviza, u slučaju vanjske podrške mogao bi biti uložen u unapređenje kvalitete projekta. Potrošni materijali poput papira, olovaka i svijeća, ali i već spomenutih reklamnih letaka i bannera, na godišnjoj razini također predstavljaju financijski izazov, a gostovanja na festivalima i drugim kulturnim manifestacijama širom Hrvatske zbog trenutačne su financijske situacije organizatorima nedostižna.

Veliki filmski kviz

Održivost projekta

Od sredine 2013. do kraja 2015. FAK je održao 24 izdanja Velikog filmskog kviza u Zagrebu, Karlovcu, Delnicama i Varaždinu. S obzirom na tu brojku, kao i na brojku prosječnog broja posjetitelja ovih događanja, očito je da interes među građanima postoji i ne jenjava, što znači da ni budućnost Velikog filmskog kviza nije dovedena u pitanje. S 24 uspješno održana kviza iza sebe, organizatori vjeruju da postoji dovoljno interesa i entuzijazma za održavanje i sljedeća 24 kviza, ali da bi projekt poprimio ozbiljnije konture, organizacijski prešao na višu razinu i, na kraju krajeva, uspio doprijeti do svih krajeva Hrvatske financijski je poticaj neophodan.

filmski_kviz4jpg