Portal FAK.hr

Portal FAK.hr

Povijest i osnovna djelatnost portala

Službena stranica projekta FAK: www.fak.hr

Filmski portal FAK.hr pokrenut je u ožujku 2010. godine kao studentski projekt skupine filmskih entuzijasta iz Zagreba, s idejom otvaranja prostora za kreativno izražavanje i brušenje kritičarskog pera. Vrlo brzo FAK-u su se pridružili brojni suradnici iz Osijeka, Splita, Zadra i Zagreba, manjih mjesta u Hrvatskoj, a zatim i cijele regije – iz Beograda, Travnika, Mostara i Ormoža. Širenje kruga suradnika te raznovrsnost žanrova, tema, kutova prikaza i interesa u sklopu filmskoga područja ostaje jednom od najvažnijih odrednica portala. U ožujku 2015. proveden je redizajn i implementirana nova koncepcija, koju prati i vizualna (re)organizacija sadržaja. Od 2013. godine FAK jednom godišnje održava i Natječaj za najbolju recenziju „Matej Lovrić“, koji potiče neafirmirane autore na bavljenje filmskom kritikom i mentorski odnos sa žirijem. Iste godine pokrenut je i FAK-ov novi projekt, Veliki filmski kviz, koji se jednom mjesečno održava u Zagrebu (uz 100–150 posjetitelja) te pruža (i fizičko) utočište te prostor za umrežavanje i druženje filmskih entuzijasta. FAK na svakodnevnoj bazi objavljuje autorske tekstove u obliku recenzija filmova i serija, intervjua s hrvatskim i stranim filmskim djelatnicima, top-lista zabavnog, informativnog ili društveno angažiranoga karaktera, kvizova edukativne prirode i ostalih tekstova kojima je cilj ponuditi različite perspektive na film i pitanja povezana s njim, potaknuti rasprave i razmišljanja o filmskome mediju i svim aspektima filmske umjetnosti. FAK aktivno surađuje s drugim akterima filmske scene (Dokukino KIC, Restart, KinoKlub Zagreb i Karlovac, Cinestar, Cineplexx), uz rastuću prisutnost u drugim medijima (prenošenje objava na portalima Monitor.hr, MojTv, Tportal, Kulturpunkt, Ziher.hr, Studentski.hr, Metro portal).

fak11

FAK.hr na jednome mjestu okuplja bogat spektar aktivnosti, a vizualna organizacija sadržaja odražava idejnu koncepciju portala: FAK je zamišljen kao sjecište autora i čitatelja vrlo različitih profila i interesa pa pokriva sve od holivudskih blockbustera, kojima se pristupa iz različitih kutova (s naglaskom na feministički, aktivistički, socijalno-ekonomski element), čime se postiže kritičko čitanje masovne i popularne (filmske) kulture, preko nezavisnih europskih i svjetskih naslova, do tekstova specijalizirane tematike, kojima se kroz prizmu filmske kulture propituju i analiziraju aktualne društvene teme. Time se kroz pluralizam glasova, pristupa i tema FAK uspostavlja kao platforma za promicanje tolerancije i nediskriminacije. Istovremeno FAK pokušava pratiti relevantna filmska događanja i filmske festivale, kako u Zagrebu, tako i ostalim dijelovima Hrvatske te cijeloj regiji, čime postiže aktualnost, kao i senzibilizaciju i motiviranje publike na aktivno sudjelovanje u filmskome životu. FAK karakterizira širok raspon novinarskih žanrova, s daleko prevladavajućim udjelom autorskih tekstova na portalu (od 95 posto). Prenošenjem vijesti s drugih i stranih portala, koje ne nalaze put do hrvatskih srednjostrujaških medija, izbjegava se autizam i aktivno promiče suradnja na kulturnoj sceni. FAK njeguje novinarsku korektnost, pravopisnu i gramatičku točnost, ali i jezične bravure te pluralizam osebujnih autorskih stilova. Usto portal promiče i slobodu medija i izraza, što se očituje i u unutarnjoj organizaciji pozamašnoga broja suradnika, koji imaju vrlo visok stupanj autonomije u odabiru i načinu prikaza filmova.

Portal FAK.hr

Opći cilj projekta

Nastavno na provedenu novu koncepciju i vizualnu reorganizaciju (uz posljedičnu jasniju prezentaciju sadržaja, a time i lakšu dostupnost čitateljima), primarni je cilj FAK-a profesionalizacija – kako u povećanju broja, stručnosti i angažmana suradnika, tako i u razvoju novih kategorija odnosno oblika filmskoga novinarstva te podizanju kvalitete sadržaja, kao i povećanju aktualnosti i relevantnosti, što bi trebalo rezultirati kvalitativnim i kvantitativnim rastom utjecaja na publiku. Područja kojima bismo se htjeli posebno posvetiti obuhvaćaju teoriju, povijest i tehnologiju filma, posebice praćenje hrvatskoga filma, kao i što više filmskih događanja i festivala u cijeloj Hrvatskoj i regiji, te širu reprezentaciju dokumentarnih i kratkih filmova te rad na novim i eksperimentalnim novinarskim žanrovima. Prostor za rast vidimo u razvoju neetabliranih filmskih kritičara i novinara, kao i afirmaciji slabije reprezentiranih aktera s domaće i inozemne filmske scene. FAK kao filmski portal stremi ponuditi sadržaj povezan s filmom koji je istovremeno informativan, kritičan, edukativan, ali i zabavan – a tom kombinacijom faktora želi postići što veću dostupnost i razumljivost sadržaja čitateljima. FAK nastoji postati relevantna filmska platforma kojoj će se obraćati čitatelji zainteresirani za film različitih ukusa – u potrazi za informacijama, promišljanjem, kritičkom misli i zabavom.

Portal FAK.hr

Djelatnosti i aktivnosti portala

Osnovna aktivnost portala oduvijek je bilo objavljivanje autorskih tekstova o filmu. FAK.hr dosad je objavio oko 1.400 recenzija domaćih i stranih filmskih naslova, jednakom mjerom prateći aktualne kinohitove i festivalske, „manje“ filmove do kojih je teško doći u domaćim multipleksima. Paralelno uz objavljivanje osvrta, na portalu se svakodnevno mogu pronaći i svježe vijesti iz svijeta filma, a repertoar tekstova nastoji se obogatiti intervjuima s domaćim i stranim filmskim djelatnicima (redatelji, scenaristi, glumci, montažeri), kolumnama, interaktivnim kvizovima, izvještajima s festivala i drugih kulturnih događanja, top-ljestvicama, a odnedavno i predstavljanjima kratkih, često studentskih filmova.

Od 2012. godine FAK organizira, osmišljava i financira Natječaj za najbolju recenziju „Matej Lovrić“, projekt zamišljen kao prilika neprofesionalnim zaljubljenicima u film i pisanje da se okušaju u pisanju o filmu i za svoj trud budu nagrađeni simboličnim nagradama (knjige, DVD-ovi, kinoulaznice) ili predstavljanjem njihovim tekstova FAK-ovu čitateljstvu. Natječaj je ime dobio po FAK-ovu preminulom kolegi suosnivaču Mateju Lovriću, a u četiri izdanja natječaja FAK-ovcima su se u svojstvo članova žirija priključili i neki istaknuti kulturni djelatnici poput redatelja Ivana-Gorana Viteza, književnika i profesora Franje Janeša, filmskih kritičara Damira Radića i Marka Njegića te glavne urednice portala Muf Lane Pukanić. Natječaj se svake godine održava u ožujku ili travnju te traje točno mjesec dana, nakon čega slijedi žiriranje i proglašenje pobjednika. Pobjednici sljedećeg natječaja bit će pozvani na Veliki filmski kviz, gdje će im njihove nagrade biti svečano uručene.

93-1024x768

U 2016. godini portal planira pokrenuti posebnu rubriku pod nazivom KAN (Kratko, a naše), u kojoj bi se čitateljima predstavljali kratkometražni igrani i dokumentarni uradci hrvatskih autora, uz recenzije i intervjue s autorima. Praćenjem i promoviranjem rada studenata filma i amaterskih filmaša portal će stimulirati bavljenje filmom i autorima omogućiti da svoje radove predstave javnosti.

Sljedeće godine u planu je i detaljnije, opsežnije praćenje filmskih festivala u Hrvatskoj i regiji i šire (Motovun, ZFF, DHF, Pula Film Festival, Sarajevo Film Festival i dr.), a u posebnoj kategoriji pod naslovom Filmovi i ceste objavljivat će se pisani izvještaji i videoreportaže s filmskih setova u Hrvatskoj.

U rujnu će se održati Mjesec hrvatskog filma na FAK-u, tijekom kojeg će se intenzivno objavljivati recenzije domaćih naslova (kako suvremenih, tako i starijih), intervjui s domaćim filmskim djelatnicima, top-ljestvice najboljih hrvatskih filmova u različitim kategorijama te kvizovi u kojima će čitatelji moći provjeriti koliko dobro poznaju povijest hrvatske kinematografije. Recenzije hrvatskih filmova i intervjui s autorima bit će prevedeni na engleski jezik, a najrelevantniji tekstovi bit će u engleskoj varijanti objavljeni na web-portalu Cinephilia & Beyond, čime će biti predstavljeni velikom broju čitatelja iz Sjedinjenih Američkih Država, Europe, Azije, Australije i drugih krajeva svijeta.

U planu je i objava serije članaka o nezavisnim kinima diljem Hrvatske, u kojima bi se predstavljala vizija, plan i program tih kulturnih centara, kao i povezivanje s nezavisnim portalima u regiji (Srbija, BiH, Slovenija) i šire (Poljska, Češka, Mađarska), s kojima bi se dogovorila razmjena sadržaja.

U kompletnoj 2016. godini FAK.hr će objaviti minimalno 180 recenzija, 1.200 novosti, 30 intervjua, 30 top-ljestvica, 30 kolumni, 50 predstavljanja kratkih filmova te 10 izvještaja s festivala diljem regije.

Portal FAK.hr

Održivost projekta

Filmski web-portal FAK.hr aktivno djeluje na hrvatskoj kulturnoj i medijskoj sceni više od pet godina, čime je potvrdio i dokazao svoju održivost neovisno o potencijalnim izvorima financijske potpore. U slučaju, međutim, da kvaliteta, ambicija i cilj projekta ove godine budu prepoznati, FAK.hr dobit će priliku podići kvalitetu i kvantitetu svojih autorskih tekstova te funkcionirati na jednoj višoj razini koja mu je dosad, zbog dobro poznatih ograničenja volonterskog rada, bila nedokučiva.

kviz_fak3